MEMORIJAL FABIJANA ŠOVAGOVIĆA 2008.

Memorijal je trajao četiri dana, a našlo se za svakoga ponešto. Folklorni program uz Fabijanovu bistu u centru njegovog sela i otvaranje Memorijala pratio je velik broj mještana i gostiju. Nakon kraćeg glazbenog programa Memorijal je, u vrlo emotivnom govoru, otvorio Mata Perak, nećak Fabijana Šovagovića. Nakon čega je muški folklorni zbor iz Harkanovaca izveo pjesmu „Fabetu za dušu“.
 „Šovo je najveću tremu imao upravo pred ladimirevačkom publikom“, rekao je Željko Vukmirica nakon predstave „Sve moje gluposti“ s kojom je i prije četvrt stoljeća posjetio Fabijanov rodni kraj. Bila je to još jedna nezaboravna večer u Ladimirevcima. Vukmirica je prozivao gledatelje i šalio se s njima, od najmlađih do najstarijih, a kasnije se s domaćinima pogostio u „Lovačkoj kući“. Dobrog raspoloženja, evocirao je uspomene na Šovu, kazavši da ga je Fabijan kao mladog glumca „gurao u vatru“, i kako će mu uvijek biti zahvalan zbog toga.

Gradsko kazalište Joza Ivakić iz Vinkovaca  izvelo je duhovitu  predstavu u dva čina „Prosci i začarani ormar“, koja je bila prilično posjećena. Duško Valentić je sa svojim bendom odigrao „E moj sokole“ u susjednom Bizovcu.
Nedjelja je bila dan  za „Etno sajam“ u prostorima školske športske dvorane, uz degustaciju slavonskih specijaliteta i prikaz starih zanata. Jer, Fabijanov duh nije bio samo glumački, volio je i udisao svaki detalj svoje Slavonije. Takvi bili i dani njemu u čast.

Posljednji dan memorijala obilježio je i defile konjskih zaprega kroz Ladimirevce i dodjela pokala „Fabošev sokol“ za najbolje grlo hrvatskog hladnokrvnjaka s valpovačkog područja.
Stručni žiri pobjedu je dodijelio kobili  Mazi iz obližnjih Harkanovaca, vlasnice Helene Fadige.

Prikazan je i film „Događaj“ uz nazočnost redatelja Vatroslava Mimice, koji nam je sa svojom suprugom učinio veliku čast došavši osobno na projekciju svoga filma.  Posebno smo radosni što je projekciji bila nazočna i Fabijanova supruga Maja Šovagović. U svom obraćanju publici Mimica je istaknuo kako je Fabijan Šovagović bio glumac sa tisuću lica, te da se nikada nije ponavljao. „Svako snimanje filma sa Šovom bilo je drugačije“, istaknuo je Mimica dodavši da je Fabijan svaku scenu odigrao na svoj posebni način.
      Organizatori Memorijala, Udruga Mladi poduzetnik iz Ladimirevaca još se prošle godine odlučila za taj film, a sve se poklopilo s odlaskom još jednog velikana hrvatskog glumišta Borisa Dvornika, koji sa Šovom u „Događaju“ tumači lik negativca.

Tako su Ladimirevci četiri dana živjeli sa sjećanjima na svog sina.

A sljedeće godine najavili su još bolji Memorijal, uz postavljanje etno zbirke i spomen sobe gdje će biti predmeti, fotografije i druge uspomene na Šovu. Doviđenja do 2009., dirnuta ali nepokorena ravnico!


MEMORIJAL